Badrumsrenovering: golv

Allt annorlunda?

Det finns alternativ för väggkonstruktionen, men vad ska vi göra med golvet? Det ska se bra ut, om möjligt lätt att ta hand om, utan att du omedelbart ser varje hår- och vattendroppe, ska det vara mysigt och varmt för fötterna.

Naturligtvis är plattan också det första valet för många. Robusta, ibland större mängder vatten stör inte henne, det passar också för golvvärme. Form, storlek, färg, struktur, material – området har sällan varit lika varierande som det är för närvarande. Oavsett om det ser ut i trä, natursten, marmor, mosaik – det finns nästan inga gränser för designen, och med plattor behöver du fortfarande inte oroa dig för överdriven luftfuktighet.

Men andra material fångar upp och tävlar mot plattan. Det finns till exempel nya typer av vinylgolv som installeras med hjälp av klicksystemet, förlåter och kompenserar för mindre ojämnheter i lagret, kan absorbera fukt och är också lämpliga för golvvärme.

Du behöver inte oroa dig för PVC från det förflutna – fläckig grå och lika inbjudande som den angelägna vakthunden utanför dörren. Detta material får nu också poäng med en fantasifull design. Ibland kan ytan inte urskiljas från brickan vid första anblicken, det finns inga begränsningar vad gäller färg, det är väldigt lätt att ta hand om och kan ta upp vatten mycket bra. Korrekt limmad är ett PVC-golv med en realistisk design inte längre den ”billiga” ersättningen för en eventuellt dyrare kakel.

Under tiden blir ett riktigt trägolv allt viktigare. Korrekt läggning och tätning är naturligtvis särskilt viktigt här. Detta är det bästa sättet att limma parkett överallt. Kanter kräver en silikon fog så att ingen fukt kan komma under träet utan att märkas. Skarvarna mellan de enskilda parkettdelarna kan också tätas med silikon. Det mest lämpliga är ett oljat golv, eftersom fukt inte kan komma under tätningen genom fina sprickor. Du bör olja eller vaxa minst en gång om året för att hålla golvet lämpligt för badrummet. Det skulle emellertid vara en fördel att snabbt torka upp större pölar som skapades när du duschade eller badade.

Gummigolv – oavsett om de är gjorda av naturgummi eller konstgjort – anses vara särskilt robusta, halkfria, resistenta och också fjädrande och elastiska, så det skapar en behaglig känsla under foten. Om ett tyngre föremål faller – parfymflaskan, porslinens tandborstsmugg – ett gummigolv kommer inte att spricka, som kan vara fallet med brickor. När du köper, var uppmärksam på miljöns blå ängel om du vill se till att golvet inte innehåller några skadliga tillsatser.

Linoleum, laminat och kork kan också vara ett alternativ. Om du gillar det helt ute kan du ha ett epoxihartsgolv under vilket du kan installera hisnande naturliga landskaps illusioner. Varje dag kan sedan börja vid havet – eller på blomsterängen. Vi skulle gärna diskutera alternativen för din badrumsrenovering med dig.

Kontakta oss om du vill ha din badrumsrenovering professionellt utförd i Stockholm.