Silikon är ett vanligt sätt att täta leder i sanitetsområdet och köket. Till skillnad från plasttätningsmedel är det mycket mer elastiskt och stretchaktivt. Det finns i olika färger eller också genomskinligt.
Nackdelen med silikon är den slits ut ganska snabbt genom åren, som också åtföljs av färgförlust. En tidigare vit skarv blir då till en ful gulnad tätning. Det kan också förlora fästet med det som den ska hålla ihop vilket kan resultera i att plattor eller dylikt inte hålls ihop lika bra längre. Silikonet blir vid detta tillstånd ganska värdelöst.
Dessutom är fogarna särskilt mottagliga för mögel i våtrummets område. Det är därför det är det dags att förnya det. Med rätt verktyg är detta inte så illa.
Först måste naturligtvis den gamla silikonfogen tas bort helt. Med tur och om fogen inte rivs när du drar av den kan du helt enkelt dra av den i långa bitar. Rester, och vi menar verkligen alla rester, kan skrapas bort med en gemensam skrapa. En kemisk silikonborttagare hjälper också till att bli av med de sista resterna. Om mögel faktiskt har bildats måste den behandlas ordentligt. Mögelsporer är mycket ohälsosamma och bör tas bort helt. Du bör ge mögelrensare tid att blötlägga, helst över natten.
I nästa steg, tejpa försiktigt området till höger och vänster om fogen så att silikonen kan bearbetas rent. Naturligtvis måste fogens bredd vara större än bredden på mellanrummet som det är avsett att täcka eller täta. För övrigt rekommenderas det vanligtvis att enbart använda kvalitets silikon för att undvika onödigt snabb utslitning.
Det största problemet med arbetet är att applicera själva silikonet. Detta steg görs avsevärt enklare med hjälp av en sprutpistol i vilken den tidigare skurna snedställda silikonpatronen är insatt. Slutet är då en silikonutjämnare med vilken du kan dra lederna smidigt. Vänta nu ytterligare ett halvt dygn tills silikonen har torkat och använd sedan ditt badrum eller kök som vanligt.
Vi hjälper dig gärna om detta i Stockholm om det så önskas, kontakta oss för vidare information.