Badrumsrenovering utan hinder

För många människor är badrummet platsen i lägenheten där du kan koppla av och känna lugn. Det är därför viktigt att ha en hög nivå av komfort och integritet i badrummet. Men de som inte är i fysisk form och kanske till och med sitter i rullstol har det svårt. Antingen torterar de sig ständigt för att kunna använda sig utav badkaret eller duschen, alternativt att de är beroende av hjälp från någon annan för att använda sig utav badrummet. Inget av detta är idealiskt. Den bästa lösningen är att konvertera det till ett hinder fritt badrum.

Men vad är exakt ett handikappanpassat badrum?

Handikappanpassade badrum är främst avsedda för människor med funktionshinder. De får inte innehålla några hinder som trösklar eller trappsteg. Alla funktioner i badrummet ska kunna användas med så lite ansträngning som möjligt. Badrum utan någons sorts upphöjning är särskilt lämpade för rullstolsanvändare, detta kallas också ”rullstolsanpassade”. De erbjuder i allmänhet lite mer rörelsefrihet för att använda en rullstol.

Riktlinjer för ett handikappanpassat badrum:
Rörelseområde framför sanitära föremål: 125 x 125 cm (155 x 155 cm för rullstolsanvändare)
Dusch på golvnivå med måtten: 125 x 125 cm (155 x 155 cm för rullstolsanvändare)
Badrumsdörren måste kunna öppnas på utsidan och ha en fri bredd på 85 cm (95 cm för rullstolsanvändare)
Rullstolsanpassad tvättställshöjd: 85 cm
Toalettens höjd: 45 till 49 cm
Spegeln måste monteras direkt ovanför handfat och vara minst 105 cm hög

Renovering efter dina individuella behov

Dessa riktlinjer är dock inte obligatoriska för ombyggnad av privata badrum. Istället bör du orientera dig om dina personliga krav. När det gäller till exempel en låg rullstol, bör toaletten också sänkas lite för att underlätta förflyttningen. Om badrummet är för litet är det ibland inte möjligt att behålla alla dimensioner. Då kan du antingen expandera badrummet strukturellt eller så måste du göra kompromisser. Oavsett vad du väljer, se till att få råd från en professionell som är expert på planerande för tillgänglighet. Detta eftersom konverteringen till ett handikappanpassat badrum ofta är komplex och borde planeras väl.

Praktiska verktyg i badrummet

Barriärfria badrum innehåller speciella sanitetsföremål som är lämpliga för personer med gångproblem. Dessa inkluderar till exempel vikbara stödhandtag på toaletten eller rullstolsanpassade handfat. Tillgängligt innebär att du kan sitta i rullstol eller en pall vid ditt handfat utan att stöta i knäna. Naturligtvis är en dusch på golvnivå också mycket viktig, helst med en duschstol. Om badrummet inte bara används av rullstolsanvändare, kan du också installera höjdjusterbara handfat och toaletter. Varje användare kan flytta detta till sin egen önskade höjd. Du bör också vara uppmärksam på tillräcklig belysning, särskilt om personer med dålig syn kommer använda badrummet.

Funktionalitet möter design

När du väljer produkterna fokuseras logiskt på fördelarna för att göra din dagliga hygien enklare. Men det betyder inte att ditt handikappanpassade badrum måste se ut som ett sjukhus. Tvärtom: Stora duschar installerade på golvnivå ser till exempel väldigt elegant ut och installeras också ofta. Dessutom har många välkända tillverkare, till skillnad från tidigare, också sanitetsartiklar med eleganta mönster i sitt sortiment som är lämpliga för funktionshindrade. Till exempel finns det några ädla sänkor med integrerade handtag för rullstolsanvändare.

Om du är intresserad av en badrumsrenovering i Stockholm så hjälper vi dig gärna. Vi vet vilka designer som är inne för tillfället och självklart så kommer vi att göra badrummet anpassat efter dina önskningar och behov.