BRIST PÅ UTRYMME? SMART PLANERING AV ETT LITET BADRUM

Många drömmer om ett stort, mysigt badrum – med ett fristående badkar, golvdusch och dubbelt handfat för gemensamma stunder i badrummet. Men planritningen tillåter ofta bara ett litet badrum. Med dessa tips kan du skapa en känsla av välbefinnande även i små rum!

PLANERING ÄR ALLT

I genomsnitt har vi knappt åtta kvadratmeter tillgängliga för badrumsplaneringe; I mer än en fjärdedel av alla Stockholms hushåll är golvytan i det första badrummet ännu mindre än sex kvadratmeter. För att få det lilla badrummet att se så stor ut som möjligt bör du planera ditt badrum på ett smart sätt. Är rummet mer fyrkantigt eller rektangulärt? I långa, smala rum är badkaret på bakväggen en bra lösning för en inbjudande atmosfär. Du kan designa mer fritt i kvadratiska rum, men undvik att låta badrumsinredningen skjuta ut i rummet. Det får snabbt rummet att kännas mycket mindre än nödvändigt. Det är bättre om möbler som sanitära föremål ligger i linje med väggen. Välj en kreativ stil och implementera den konsekvent. Det finns inget utrymme för en blandning av stilar i små badrum!

FÄRGVAL

En viktig tumregel för små rum är: ljusa färger får rummet att lysa, mörka färger å andra sidan har en trång effekt. Därför är vita, grädde och uppfriskande nakentoner idealiska för badrummet. För att det inte blir för tråkigt kan du krydda badrummet på rätt ställen med färgade eller mörka accenter. Till exempel är ett färgmönstrat duschområde ett blickfång. Eller ta med raffinerade detaljer i badrummet: handdukar i en stark färg ger den optiska fräschheten, medan en toalettstol understryker badrummets karaktär med ett uttrycksfullt motiv. De flesta badrumsrenoverare väljer oftast kakel i badrummet, eftersom de tål hög fuktighet och är lätta att rengöra. Men inte bara deras färg spelar en viktig roll, storleken är också viktig. Ju större plattorna är, desto färre fogar behöver du emellan. Detta får i sin tur rummet att lysa större än vad det faktiskt är.

KÄNDE LÄTTHET

Badrummet gör ett luftigt, lätt intryck med väggmonterade versioner: ett litet handfat, monterat på väggen, ger ett platsbesparande och öppen utseende. Om du inte vill missa lagringsutrymmet i ett underskåp kan du också välja en hängande modell. Den obegränsade utsikten över golvet skapar en känsla av rymd och ger dig mer frihet när det gäller rengöring av golvet. Hörntvättstället är också en bra idé: du kan fixa det i ett hörn för att spara utrymme och därmed utnyttja det annars oanvända utrymmet optimalt. Vägghängda toaletter gör också detta intryck, som uppfattas som större. Medan golvtoaletten uppfattas som ganska skrymmande, drar den väggmonterade toaletten nytta av dess luftiga, lätta montering.

LITET BADRUM: BADKAR ELLER DUSCH?

Frågan som alla frågar: Behöver du avstå från ett badkar som är så populärt?? Eller väljer du ett badkar där du också duschar? Du behöver inte ha båda, inte ens på åtta kvadratmeter kan du rymma båda i planeringen med lite känsla. Om badrummets storlek är viktigast är det definitivt ett välkommet beslut att välja en dusch. Många varianter mäter bara 70 centimeter i bredd och längd och ger dig därmed mycket utrymme att röra dig inom och utanför duschen. Badkar på golvnivå rekommenderas också eftersom de skapar en direkt övergång till golvet och därmed har en positiv effekt på rymduppfattningen. För frekventa användare är beslutet därför klart. Om du föredrar att duscha i badkaret bör du överväga ett hörnbadkar.

DEKORATION: MINDRE ÄR MER

Den som utrustar ett litet badrum med alla dekorationer som de har älskat orsakar mer kaos till slut än den oas av välbefinnande som efterlängtades. Mottot i små badrum är därför: mindre är mer. En smal matta förlänger rummet och säkerställer också varma fötter. Valda bilder ger hälsostunder eller semesterkänslan in i badrummet. Och en frodig grön växt livar upp det lilla rummet – vad mer kan du önska dig? Så välj några, men högkvalitativa tillbehör. Och badrummet är bra på en liten planlösning.

Kontakta oss om du behöver hjälp med en badrumsrenovering i Stockholm!