Tips för fristående badkar

En riktig blickfångare! Fristående badkar är tillbaka på mode. De förvandlar nästan varje badrum till en liten spaavdelning. Varför? Denna typ av badkar tar mycket plats och ger därmed alla rum en känsla av lyx och elegans.
Men innan du köper finns det några saker att tänka på med fristående badkar. Vad exakt? Du kan ta reda på det i den här artikeln.

Fördelar

Oavsett om det är fyrkantigt, ovalt eller runt – ett fristående badkar är definitivt ett blickfång. Det förmedlar en stor och öppen känsla av rymd. Det stora utbudet av design gör varje badrum unikt.

En annan fördel är den flexibla positioneringen av badkaret. Det finns ingen perfekt plats, eftersom varje rum är olika och har olika egenskaper. En populär plats är till exempel arrangemanget framför ett djupt och stort fönster med utsikt mot utsidan. Utrymmet nära en vägg är också mycket lämpligt. Kranen kan också integreras i väggen här. Om badkaret är mitt i rummet rekommenderas en fristående kran eftersom det skapar en lyxig atmosfär.

En nackdel med fristående badkar som inte bör underskattas är det dyra köpet. Innan du investerar dina pengar i det rekommenderas att du testar dem i den modell du väljer. Detta är det enda sättet att ta reda på om till exempel avloppet är störande, kanterna är för vinklade eller storleken på badkaret passar.

Storleken

Följande gäller för fristående badkar: desto mer utrymme desto bättre! Standardmåtten för en modell är vanligtvis 175 x 85 cm. Minsta storlek med tillräckligt med rörelserum är mellan 6 och 9 kvadratmeter. Formen på den valda modellen spelar också en roll här, eftersom varje design kräver ett annat utrymme för att arbeta.

Rummet är också mycket viktigt. Tvättställ, toalett, dusch och badkar bör planeras så att barriärfri åtkomst är möjlig när som helst. En kvadratisk bas skulle vara optimal istället för ett långsträckt utrymme.
Tips: Undvik att placera badkaret i hörnet, eftersom det gör rengöringen av rummet betydligt svårare. Ett avstånd på en halv meter till närmaste vägg är en fördel.

Installation och installation

Eftersom ett fristående badkar är mycket tungt när det fylls måste golvet i taket kunna stödja det. Installation av badkaret i den befintliga byggnaden är i princip möjligt. Du sparar dock mycket arbete och tid om du integrerar och tar hänsyn till detta när du planerar det nya huset.

Om badkaret senare ska vara helt fritt i badrummet, måste motsvarande rören också läggas i golvet. Tyvärr kan badkar med fötter inte helt dölja rören för inlopp och utlopp. Idealt körs dessa längs ryggen eller döljs av andra element i rummet. Problemet med integrationen i den gamla byggnaden är att rören ofta inte längre kan läggas i golvet efteråt. Detta kan åtgärdas av en plattform på vilken badkaret vilar och som döljer rören. Vi som är experter inom badrumsrenovering kan hjälpa dig med din badkarsinstallation i Stockholm.