Viktiga tips för en framgångsrik badrumsrenovering

Vill du renovera ditt badrum men saknar kunskapen och erfarenheten av just badrumsrenoveringar? Inga problem! Vi berättar de viktigaste tipsen som du bör tänka på när du renoverar ditt badrum.

Tidig förberedelse

Innan du går till en badrumskonsult kan du ta reda på olika lösningar och produkter. Kolla runt i tidskrifter, broschyrer eller internet och låt dig inspireras.
Svara sedan på följande frågor:

  • Vem kommer främst att använda det nya badrummet?
  • Vad ska det nya badrummet innehålla?
  • Är tillgänglighet ett problem?
  • Hur mycket vill jag spendera på renoveringen?

Din badrumskonsult kan ta reda på dina önskemål snabbare och ge dig råd om detta. Det är bäst att ta en planlösning till konsultationen. Det är också en fördel om du vet den ungefärliga platsen för kablar och anslutningar.

Optimal planering

Bra planering är viktigt för att undvika oväntade överraskningar senare. Det är bäst att planera badrumsrenoveringen tillsammans med en specialist. Med sin erfarenhet tar han också hänsyn till saker du kanske har missat och du undviker dyra felaktiga beslut. Tredimensionell badrumsplanering är särskilt användbart. På så sätt kan du föreställa dig i förväg hur ditt nya badrum ser ut senare.

Kontrollera perioden under vilken renoveringen ska genomföras, t.ex. under din semester. Bestäm datum och arbetstid med hantverkarna i ett tidigt skede. Det är bäst att bjuda alla hantverkare till en diskussion i förväg så att de kan få ett intryck av badrummet och samordna renoveringsprocessen med dig i detalj.
Välj framtidsinriktade sanitetsobjekt
Välj dina nya badrumsmöbler på ett klokt sätt. Tänk på att din smak kan förändras under de kommande 10 åren. Så tänk på lång sikt snarare än att bara följa nuvarande trender. När allt kommer omkring bör du njuta av ditt nya badrum under lång tid.
Först bör det vara funktionen och inte estetiken. Tänk på om du vill installera en dusch i golvnivå. Även om det för närvarande inte är nödvändigt så kan det om några år kanske se annorlunda ut och det kan bli dyrt att installera detta i efterhand.
Om det finns tillräckligt med utrymme är ett golvskåp och ett högt skåp idealiska som lagringsutrymme. Bör ett nytt fläktsystem installeras samtidigt? Eller kanske till och med golvvärme? Och glöm inte belysningen!

Material av hög kvalitet

Badrummet är ett speciellt utrymme. Det utsätts ständigt för höga nivåer av fukt. Du bör därför ta hänsyn till detta när du väljer material. Oavsett om det är kakel, tapeter eller gipsskivor så bör de uppfylla vissa kvalitetskriterier och vara lämpliga för våtrum. Du vill inte renovera igen om ett halvt år. De använda golvplattorna bör också vara halkfria, särskilt om duschgolvet ska kaklas med dem. För övrigt behöver inte kvaliteten alltid vara dyr. Många välkända tillverkare har högkvalitativa produkter i sitt sortiment, som också är mycket billiga.

Spara kostnader genom personligt bidrag

Om du själv utför en del av hantverkstjänsterna kan du spara på hantverkskostnader. Till exempel rivningsarbete kan också göras relativt lätt av lekmän. När du utför kakel- och installationsarbete bör du låta en specialist göra det. Om du gör ett misstag här kan det bli mycket dyrare än om proffsen gjorde det direkt. Dessutom har du inte rätt till en garanti för arbete du själv har utfört.

Allt från en enda källa

Vissa badrumsrenoveringar erbjuder renoveringar från en enda källa. Det betyder att de tar på sig råd, planering, provtagning och genomförande. Kontraktet och fakturering drivs också av ett enda företag. Som kund har du alltid en kontaktperson som tar hand om allt under hela byggfasen. Badrumspersonalen tar också över valet, instruktionen och övervakningen av hantverkarna för dig. Detta rekommenderas för alla som inte har erfarenhet av renoveringar eller som inte vill ta hand om hantverkarnas samordning.

Enas om ett fast pris

Be alltid om ett fast pris för renoveringen av din badrumskonsult eller med hantverkarna oavsett arbetade timmar. Priset bör innehålla alla tjänster som diskuteras och materialet som kommer behövas. Som ett resultat finns det inga otäcka överraskningar senare vid fakturering.
Ibland kan det hända att oförutsedda extraarbeten blir nödvändiga under renoveringen. Till exempel på grund av att rören måste bytas ut. Sedan klargör du kostnaderna i förväg och gör nya beställningar för dem, även med ett fast pris. Så du alltid har en översikt.